Afrikaanse cultuur in een wit jasje

Afrikaanse cultuur in een wit jasje

Men beseft soms niet hoeveel elementen er worden overgenomen uit de Afrikaanse cultuur. Ja, het Westen neemt dingen over die al jaren of zelfs eeuwen gebruikelijk zijn in de Afrikaanse cultuur. Jij doet het vast ook en waarschijnlijk compleet onbewust.

Gisteren zag ik op Facebook een discussie die gaande was over het feit dat ‘Westerse mensen’ Afrikaanse dingetjes overnemen. Het wordt dan zo gehyped dat het lijkt alsof het nieuw is. De referentie naar de Afrikaanse cultuur wordt nooit gemaakt. Denk maar aan de hypes als twerken en de vlechten die Kim Kardashian nu vaak heeft.

Deze discussie heeft me aan het denken gezet. Ik kan me nog herinneren dat krullen vroeger echt als onverzorgd werden gezien. Het kon gewoon niet. Ik denk dat iedere krullebol met een Afrikaanse roots dat wel weet. Onze haren werden uitgekamd, gevlochten of in een knot gedaan. Je krullen showde je niet. Op een gegeven moment werden krullen ‘hot’. Populaire artiesten waagden zich aan (gemaakte) krullen. Ja, en toen was het normaal..

Over vlechten gesproken. De hype die er nu rondom de vlechten van Kim Kardashian heerst, is je vast niet ontgaan. Ze noemen ze zelfs de ‘boxer braids’. Deze vlechten zijn niet nieuw. Sterker nog, veel donkere artiesten (zoals Aaliyah) hebben deze haarstijl gehad, maar toen werden er altijd negatieve uitlatingen over gedaan. Het zou te onverzorgd of ghetto zijn. En dan vraag je je toch af, waarom is het nu wel mooi en leuk?

En dan het twerken.. Iets wat in het Westen een hele negatieve lading heeft gekregen. Het is gewoon trashy geworden. Terwijl het schudden van de billen tijdens een dans in heel Afrika (maar vooral in West Afrika) heel normaal is tijdens het dansen. Maar niet op de afschuwelijke manier die je artiesten wel eens ziet doen. En absoluut zonder die seksueel getinte lading. Ik denk soms echt, girl sit your ass down. Het ziet er verschrikkelijk uit!

Ik snap wel waarom sommige mensen het niet leuk vinden dat hun culturele normen en waarden soms in een slecht jasje worden gestoken. Ik snap het wel dat mensen het niet leuk vinden dat de Afrikaanse cultuur alleen leuk is voor veel mensen als het door een blank persoon naar buiten wordt gebracht. Snap jij het?

Wist jij dat er veel wordt overgenomen uit de Afrikaanse cultuur?

Liefs, Sanae

Share Button

3 thoughts on “Afrikaanse cultuur in een wit jasje

  1. Ik vind het niet zo een issue maar juist mooi dat mensen elkaar inspireren. Alleen zullen veel mensen hier niet weten dat twerken uit Afrika komt en de jongere meisjes die Kim met vlechten zien kennen Aaliyah (of andere ’90 R&B sterren) waarschijnlijk niet. Hetzelfde met de harembroek. Als kind vond ik het heel normaal en zag alle vrouwen in het oosten van Turkije in zo een broek en dan koop ik ze 28 jaar later zelf hier in de winkel 😉
    Nesrinplaatste onlangs…Ruzie en RelatieMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge